Image module

Ortodontske proteze se koriste za ispravljanje „loših zagrižaja“ i zuba koji su krivi ili nisu dobro posloženi.  Problemi nepravilnog odnosa vilica ili nepravilnog rasporeda zuba mogu biti nasljedni ili mogu biti rezultat povrede mliječnog ili stalnog zuba kao i loših navika kao što je sisanje palca.

Ako imate nepravilan zagriz, naš ortodont može da vam preporuči i postavi protezu ili neki drugi ortodontski aparat kako biste uljepšali svoj osmijeh. Korekcija rasporeda zuba može stvoriti lijep osmijeh, ali što je važnije, ortodontski tretman rezultira boljim oralnim zdravljem.  Zanemarivanje nepravilnog odnosa vilica može dovesti do daljnjih problema sa oralnim zdravljem, uključujući: karijes, gubitak zuba, poremećaj govora i/ili žvakanja i ubrzano habanje gleđi.

 • Gornji prednji zube su pretjerano istureni iznad donjih zuba.
 • Gornji prednji zubi pokrivaju većinu donjih zuba prilikom zagrižaja.
 • Gornji prednji zubi su iza ili iznad donjih prednjih zuba.
 • Gornji i donji prednji zubi se ne dodiruju prilikom zagrižaja.
 • Zubi su prenabijeni ili se preklapaju
 • Sredina gornjeg i donjeg niza zuba nisu u liniji
 • Navika da se sisa prst ili palac koja se nastavlja nakon šeste ili sedme godina života.
 • Teškoće prilikom žvakanja
 • Donja vilica pomera se na jednu stranu ili drugu prilikom zagrižaja
 • Postoji prostor između zuba

Ortodontska proteza se može postaviti u bilo koojoj životnoj dobi. Pošto nepravilni zagrižaji obično postaju primjetni između 6. i 12. godine, ortodontska proteza se najčešće postavlja između 8. i 14. godine. Mnogi ortodontski problemi se lakše rješavaju ako se otkriju u ranoj dobi prije nego što se rast vilice uspori. Rana terapija može značiti da pacijent može izbjeći operaciju i ozbiljnije komplikacije.  To ne znači da odrasli ne mogu nositi ortodontske proteze. Na zdrave zube se može postaviti ortodontska proteza u bilo kojoj životnoj dobi.

Ortodontski tretman može biti uspješan u svakom uzrastu. Svi žele zdrav i blistav osmijeh. Dvadeset do dvadeset pet posto pacijenata kojima je postavljena ortodontski aparat su odrasli.

Naš ortodont će prikupiti informacije o vašem zdravlju, uzeti utiske zuba i uradi rendgenski snimak usta. Potpom se na osnovu nalaza pripremi  odgovarajući plan terapije, i postavljaju bravice kao što je prikazano na snimku ispod:
 

 

 

Proteze koriste stalan, nježan pritisak da postepeno pomjeraju zube u svoje odgovarajuće položaje. Glavne komponente su bravice koje se postavljaju na zube i lučne žice koje ih povezuju. Kada se lučna žica postavi u bravice, pokušava se vratiti u prvobitni oblik. Preko bravica pritiska zube na svoje nove, idealne položaje.

Broj pregleda i vrijeme između pregleda potrebnih za popravljanje rasporeda zuba zavisi od vrste problema koji imate, težine tog problema i tehnike ortodonta koji ga koristi da ga popravi. Učestalost posjeta obično se kreće od 4 do 8 nedjelja, mada u nekim izuzetnim situacijama može biti svake sedmice ili jednom godišnje na kontrolu. Ortodont će vas obavijestiti koji je najbolji interval za vaš slučaj.

Vrijeme terapije varira od slučaja do slučaja, ali prosječno vrijeme je od jedne do dvije godine. Na potrebno vrijeme tretmana može uticati stopa rasta i težina neophodne korekcije. Dužina liječenja takođe zavisi od toga koliko pacijent sarađuje. Održavanje dobre oralne higijene i obavljanje redovnih kontrola važni su za vrijeme koje je potrebno za tretman.

Postavljanje bravica i žica na zube ne boli. Kada su bravice postavljene i spojene sa lučnom žicom, možda ćete osjećati određenu neugodnost prvih nekoliko dana.  Za usne i obraze možda će biti potrebna jedna do dvije nedjelje da bi se navikli na protezu na zubima.

Ne. Preporučuje se, ipak, da pacijenti nose zaštitne gume kada se bave nekim kontaktnim sportom.

 • Pranje zuba je važnije nego ikada.  Koncentrišete na područje između proteze i desni. Ovo je mesto gde se naslage sakupljaju i mogu stvoriti fleke ako se redovno ne uklanjaju. Zapamtite da su nevidljive naslage izazivači problema a ne hrana koju možete vidjeti u bravicama. Vrijeme pranja bi trebalo da budem minimum šest minuta, tri minuta sa normalnom i tri minuta sa inter-dentalnom četkicom.
 • Morate izbjegavati ljepljive namirnice. To uključuje žvakaće gume, gumene bombone i druge slatkiše pošto ovo oslabljuje spojeve i uzrokuje lomljenje proteze. Izbegavajte grickanje čvršće hrane. Koristite nož i prste za sitnjenje hrane na manje komade (npr. za hljeb, sendviče…). Izbjegavajte veoma čvrstu i hrskavu hranu u potpunosti.
 • Držite predmete kao što su olovke, hemijske i nokte izvan usta.
 • Ako oštri djelovi proteze pritiskaju usne ili obraze, nanesite zubni vosak na žicu. Posušite dio proteze i zub gdje se javlja nelagoda i nanesite malo voska oko bravice. Bosak će optpasti kada budete jeli ili prali zube. Takođe, ispiranje sa solju 3 puta na dan će pospiješiti zarastanje ranica. U toplu vodu stavite kašičicu soli i izmućkajte u ustima 30 sekundi. Ponovite 3 puta na dan.
 • Ukoliko se bavite kontaktnim sportovima, bitno je da nosite ortodontsku zaštitu za usta.
Posjetite nas

Vasa Raičkovića 15a, Podgorica
Montenegro

Pozovite nas

+382 67 62 22 62
+382 69 50 79 97

Pošaljite nam poruku