Image module

Ako ste pretrpjeli povredu zuba koja je prevelika za popravku pomoću jednostavnog ispuna, možete se kvalifikovati za postupak inleja ili onleja.

Inlaj i onlaj su prilagođene keramičke nadogradnje koji se pripremaju u stomatološkim laboratorijama i onda se u ordinaciji cementiraju na zub pacijenta. Postavlja se na zub da nadomjesti dio koji je slomljen, oštećen ili obrušen. Inleji i onleji mogu nadomjestiti veći ili manji dio zuba.

Inleji su manji i obično idu u šupljinu zuba između vrhova na griznoj površini zuba. Onleji su veći i mogu pokrivati više kvržica zuba,  cijelu griznu površinu, pa čak i strane zuba

Inleji i onleji  su jači od kompozitnih plombi, trajniji i koriste se kada veći dio zuba nedostaje.  Inleji i onleji  su manji od zubnih krunica i zahtevaju manje brušenje zuba.

Inlej i onlej se često stavljaju na zadnje zube jer imaju veće grizne površine, nekoliko kvržica  i više su skloni propadanju.

Nakon što je sa zuba izbrušen karijes i očišćene sve naslage, stomatolog će pomoću otisne mase uzeti otisak zuba. Ovaj otisak će se koristiti za izradu inleja i onleja.  Dok se bude čekala izrada inleja i onleja, nosićete privremeno punjenje. Kada je vaš inlej ili onlej gotov, stomatolog će ga zacementirati pomoću specijalnog cementa nakon uklanjanja privremenog punjenja.

Za postavljanje inleja i onleja, neophodno je minimum dva dana. Potrebne su dvije posjete stomatologu.  Prilikom prve posjete, potrebno je da se zub pripremi, uzme otisak i stavi privremeno punjenje.  Tokom druge posjete, uklanja se privremeno punjenje i cementira se inlej ili onlej.

Inlej i onlej su izrađeni od vrlo jakih i kvalitetnih materijala čiji je uobičajeni rok trajanja 15 godina ali se može desiti da posluže i 30 godina.

Posjetite nas

Vasa Raičkovića 15a, Podgorica
Montenegro

Pozovite nas

+382 67 62 22 62
+382 69 50 79 97

Pošaljite nam poruku