Image module

Zubni ispuni tj. zubne plombe, kako ih većina ljudi zove,  su ispuni koji se postavljaju na oštećeni dio zuba uzrokovan karijesom ili lomljenjem zuba. Postoje dvije vrste zubnih plombi, a to su crnе (amalgamskе)  i bijelе (kompozitnе) plombе.

 

Kompozitne, ili kako se češće zovu bijele plombe, su po sastavu kompozitne smole koje u sebi nemaju ni živu ni metale. One se hemijski spajaju sa zubom, te je na taj način njihova veza čvršća i manje je vjerovatnoća da karijes nastatane na tom spoju. Vrlo važna prednost bijelih plombi naspram crnih je ta što kod bijelih plombi nije potrebno brusiti ništa više osim karijesa jer se kompozitna smola hemijski lijepi na zubno tkivo. Estetski i funkcionalno se smatraju najprihvatljivijima jer oponašaju prirodan izgled strukture zuba i omogućavaju usklađivanje sa željenom bojom zuba. U potpunosti su bezbijedne za zdravlje jer se prilikom njihove izrade ne koriste materijali koji mogu biti štetni za zdravlje. Takođe, u potpunosti su i ekološki prihvatljive.

Crne plombe su po svome sastavu amalgam, tj. smjesa žive sa najmanje jednim metalom. Amalgam se u restauraciji zuba koristi godinama radi niske cijene, lagane aplikacije, snage, trajnosti i bakteriostatičkih efekata. Crna plomba se veže za zub mehanički pa može doći do pucanja zuba ali i pukotina na spojevima između zuba i plombe što povećava mogućnost nastanka karijesa. Prilikom stavljanja crne plombe potrebno je izbrusiti veći dio zuba nego kod bijele plombe te se brusi i zdravi dio zuba. Estetski su neugledni ali i štetni za okolinu zbog svog sastava, a naočito radi žive.

Ovi materijali su najbolji u situacijama kada zubi moraju izdržati veliki pritisak koji nastaje kao rezultat žvakanja, što je naročito izraženo u zadnjem dijelu usta.

Bijele plombe su učinkovitije, zdravije, kvalitetnije i trajnije te ekološki prihvatljive u odnosu na crne plombe. Boja bijele plombe se usklađuje sa okolnim zubima tako da se dobija prirodan izgled zuba. Iako je amalgam jako čvrst materijal koji je otporan na djelovanje jakih sila prilikom žvakanja, najveći nedostaci crnih plombi su neugledna boja, slabiji kvalitet, nepotrebno brušenje zdravog dijela zuba te štetan sastav ali i loš/negativan uticaj na okolinu.

Postavljanje bijele plombe se vrši tokom jedne posjete stomatologu. Stomatolog će vam dati anesteziju, ukoliko bude bilo potrebno, kako bi procedura prošla bezbolno. Nakon otklanjanja karijesa, nastala šupljina se čisti, suši i priprema za postavljanje plombe te se njeno postavljanje radi u slojevima. Plomba se oblikuje tako da odgovara vašem zagrižaju. Zatim slijedi usklađivanje s bojom ostalih zubi i polimerizacija odnosno stvrdnjavanje kompozitne (bijele) plombe za koju se koristi polimerizacijska lampa. Nakon što je ispun polimeriziran, stomatolog će ukloniti višak materijala i ispolirati ispun.

Ukoliko je karijes velik ili u slučaju da je zahvatio veliku površinu zuba, najbolja rješenja su inleji, onleji ili keramičke krunice. Inleji, onleji i krunice se izrađuju na osnovu otiska zuba i služe da nadoknade dio oštećenog ili propalog zuba. Inlej se kreira za gornju stranu zuba tj. za sredinu zuba. Onlej je veći te pokriva i veću površinu zuba u odnosu na inley. Inleji i onleji su dugotrajnije rješenje od plombe jer su čvršći i dugotrajniji u odnosu na klasične kompozitne plombe, ali i od zubne krunice jer se prilikom postavljanja uklanja manje preostalog zubnog tkiva.

Posjetite nas

Vasa Raičkovića 15a, Podgorica
Montenegro

Pozovite nas

+382 67 62 22 62
+382 69 50 79 97

Pošaljite nam poruku