Image module
Oralno zdravlje tokom trudnoće

Trudnoća može biti uzbudljiv period. I dok imate puno toga za planiranje, vaše oralno zdravlje može biti jedna od poslednjih stvari o kojima razmišljate. Ipak, važnije nego ikada je da obratite pažnju na zdravlje vaših zuba.

Promjene hormona tokom trudnoće mogu uticati na oralno zdravlje. Mnoge trudnice primećuju da su njihove desni crvene, upaljene, a ponekad i krvare.  Otoci i zapaljene desni se nazivaju „trudnički gingivitis“ i može početi od drugog mjeseca trudnoće. Nivo hormona progesterona može biti i do 10 puta veći od normalnog tokom trudnoće, što utiče na to kako organizam djeluje na toksine dentalnog plaka. Trudnički gingivitis ili oralni mukozitis je poseban oblik parodontitisa i razlikuje se od normalnog gingivitisa zbog visokih nivoa estrogena iz ženskog tijela tokom prvih mjeseci trudnoće. Takođe može doći i do uvećanja gingive.  Sve u svemu, hormonalne promjene gingive se dešavaju češće i intenzivnije kod žena koje su bile sklone gingivitisu prije trudnoće.  Ako se gingivitis ne tretira na vrijeme, a zubni plak se ne uklanja redovno, upala može prodrijeti u dublje slojeve paradoncijuma, uzrokujući parodontološku bolest u kojoj cijelo zubno ležište postaje upaljeno sa okolnom kosti.

Kod nekih žena se javlja uvećanje gingive u vidu crvenih čvorića tkz. nodula.  Iako nisu opasni, mogu izazvati nelagodnost. Ostali problemi sa oralnim zdravljem mogu uključiti eroziju zuba kao rezultat konstantnog izlaganja želudačnoj kiselini. Ako odmah perete zube nakon povraćanja, mogli biste oštetiti gleđ.  Isperite usta vodom ili u vodicom za ispiranje usta bez alkohola, sa sadržajem fluora, da biste se rešili lošeg ukusa.  Još jedna nelagodnost koja se može javiti tokom trudnoće su i suva usta. Ovaj problem se može otkloniti ukoliko se pije dosta vode i upotrebljavaju bombone bez šećera radi lučenja pljuvačke.

Ako ste trudni, preporučujemo da dođete u našu ordinaciju radi detaljne provjere oralnog zdravlja kako bismo doprinijeli da imate zdravu i srećnu trudnoću.

Popravke zuba treba raditi i u trudnoći, kako bi se smanjila mogućnost uplae zubne pulpe i širenje infekcije ka viličnoj kosti. Popravke zuba je najbolje raditi u drugom tromjesječju.

Tokom trudnoće bezbjedno je koristiti anestezije koje ne sadrže felipresin. U našoj ordinaciji koristimo upravo ovakve anestezije.

Kako biste neutralisali pojačanu kiselinu, usta se mogu isprati čašom vode u kojoj je rastvorena kašičica sode bikarbone. Sačekajte sat vremena prije pranja. Pranje zuba može biti teško za mnoge buduće majke, jer samo četkanje zuba može izazvati mučnine. Ipak, ova aktivnost je veoma važno, naročito u trudnoći.

Vrlo je malo vjerovatno da će dijagnostički rendgen tokom trudnoće nanjeti štetu razvoju bebe. Digitalni rentgen koji koristimo u našoj ordinaciji nema dozu zračenja koja je dovoljno značajna da izazove štetne efekte embriony ili fetusu, kao ni da naškodi reproduktivnim organima. Predostrožnosti radi koristimo olovne kecelje. Međutim, u našoj praksi ne savetujemo trudnice da se snimaju rentgenom u prvom tromjesječju.

Posjetite nas

Vasa Raičkovića 15a, Podgorica
Montenegro

Pozovite nas

+382 67 62 22 62
+382 69 50 79 97

Pošaljite nam poruku