Image module

Umnjaci su treći i poslednji molari koji većina ljudi dobija u svojim kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama. Ponekad ti zubi mogu biti dragocjeni u ustima kada su zdravi i pravilno rapoređeni, ali češće, oni nisu lijepo posloženi i zahtevaju uklanjanje.

Kada umnjaci počnu da prave probleme, ili rendgenski snimci pokazuju da mogu da prave probleme, onda se oni vade. Razlozi za njihovo vađenje su:

  • Oštećuju druge zube tako što ih guraju izazivajući bol i problem prilikom zagrižaja.
  • Oko njih se mogu formirati ciste. Ako se ciste ne tretiraju, mogu izazvati neke druge probleme i pritiskati nerve. Ako se ne liječe, mogu da deformišu vilicu i oštete nerve.
  • Teškoće prilikom pranja zuba. Često se dešava da je nepotpuno izrasle umnjake teško doseći četkicom i očistiti. Iz tog razloga bakterije se mogu skupljati, što može dovesti do zapaljenja susjednog tkiva oko umnjaka, karijesa na umnjaku ili susjednim zubima.
  • Izazivaju zapaljenje desni. U kasnijoj fazi izrastanja, umnjaci su često djelimično prekriveni desnima što ponekad dovodi do stvaranja džepova (uski prostor između zuba i desni). U džepovima se skupljaju čestice hrane i bakterije što može dovesti do čestih zapaljenja, koja se u ekstremnim slučajevima, mogu razviti u apscese.
  • Impaktirani zubi mogu uzrokovati probleme s rasporedom drugih zuba i čak učiniti da drugi zubi zahtijevaju ortodontski tretman kako bi se posložili kako treba.

Vaš stomatolog će pogledati oblik vaših usta i položaj zuba kako bi se donijela dobra odluka. Godine pacijenta su takođe relevantne.

Složenost intervencije vađenja/ekstrakcije umnjaka zavisi od njihovog položaja i faze razvoja. Umnjak koji je u potpunosti izrastao kroz desni može se lako izvaditi kao i svaki drugi zub.  Međutim, umnjak koji nije skroz izrastao iz vilice, zahtijevaće osim reza mekog tkiva, i uklanjanje dijela kosti koja se nalazi iznad zuba. Najčeše, ovakav zub će se ekstrahovati u  djelovima umjesto da se uklanja u jednom komadu kako bi se smanjila količina kosti koju treba ukloniti. Nakon ekstrakcije, zubna šupljina i mesto rane se čiste, dezinfikuju, a rana se zašiva.

Nakon uklanjanja umnjaka, brzina oporavka zavisi od stepena teškoće ekstrakcije, da li je zub jednostavno izvađen ili je bilo neophodno pribjeći hirurškim metodama. Generalno, evo šta možete da očekujete.

 

Tokom prvih 24 sata

Može doći do krvarenja mnekoliko sati nakon ekstrakcije zuba. Da bi ste zaustavili krvarenje, poželjno je da je glava u vertikalnom položaju.  Držite hladne obleoge na obraz i vrat. Stavite komad vlažne gaze preko rane zagrizite čvrsto. Održavajte konstantan pritisak na ranu oko 45 minuta. Umjesto gaze možete koristiti i kesicu čaja. Taninska kiselina u čaju pomaže u stvaranju krvnih ugrušaka. Ponovite ovaj postupak ako se nastavi krvarenje u manjem obimu. Ako se značajno krvarenje nastavlja, kontaktirajte svog stomatologa/oralnog hirurga. Izbjegavajte ispiranje, pljuvanje, „sisanje“ (na primjer, ne piti napitke kroz slamke ili uvlačiti dim) i ispijanje vruće tečnosti (kao što su kafa ili supa). Ove aktivnosti mogu ukloniti ugrušak, izazivajući vrlo bolnu upalu zubne čašice.

Obično se javlja oticanje lica na području gde je zub uklonjen. Da biste umanjili otok, stavite komad leda obmotan krpom na taj dio lica i držite 10 minuta, pa odmorite 20 minuta. Ponovite ovaj proces nekoliko puta. Ponavljajte po potrebi tokom prvih 24 časa.

Ljekovi za bolove, kao što je ibuprofen, mogu se koristiti za ublažavanje bolova. Veoma je bitno ne uzimati terapiju koja razređuju krv, kao što je npr. aspirin.

Ako su antibiotici bili propisani prije vađenja zuba (za liječenje bilo kakve aktivne infekcije oko zuba koji treba izvaditi) treba nastaviti sa njihovim korišćenjem dok se ne ispije čitava doza.

Dok utrnulost od anestezije sasvim ne prođe, preporučuje se samo ishrana u tečnoj  i kašastoj formi. Nakon toga jedite mekanu hranu.  Takođe izbjegavajte alkohol ako uzimate tablete za bolove.

Nastavite da perete zube, ali izbjegavajte dio oko izvađenog zuba tokom prvih 24 sata. Drugog dana, nastavite nježno četkanje zuba. Nemojte koristiti komercijalne tečnosti za ispiranje usta jer to može iritirati ranu.

 

Nakon 24 sata

Isperite usta toplom slanom vodom (1/2 kašičice soli u šolji tople vode) nakon obroka i prije spavanja.

Ako se nisu koristili samoapsorbujući konci potrebno je za nekoliko dana otići stomatologu kako bi ih uklonio, obično za nedelju dana.

Pazite na simptome upale zubne čašice (opisano pod komplikacijama). U tom slučaju, potrebno je da se obratite svom stomatologu.

Kompletno zarastanje traje nekoliko mjeseci nakon ekstrakcije. Međutim, obično u toku prve ili druge sedmice, rana dovoljno zaraste da bude ugodno u području ekstrakcije. Vaš stomatolog će vam objasniti šta očekivati u vašem konkretnom slučaju.

Nakon uklanjanja umnjaka, uobičajene komplikacije su upala zubne čašice i parestezija. Upala zubne čašice je uobičajena komplikacija koja se javlja kada se krvni ugrušak ne stvori na mjestu ekstrakcije ili se krvni ugrušak rasformira. Bez formiranja ugruška, zarastanje će biti odloženo. Kada se to desi, upala zubne čašice se obično javlja 3 ili 4 dana nakon ekstrakcije i praćena je bolom (koji može biti veoma jak) i neprijatnim zadahom. Vaš stomatolog/oralni hirurg će izkiretirati ranu i u nju staviti određeni lijek. Parestezija je rijetka komplikacija prilikom ekstrakcije umnjaka. Korijeni impaktiranih umnjaka često su blizu nerava. Nervi ponekad mogu povrijeđeni ili oštećeni tokom procesa ekstrakcije. Rezultat je utrnulost tkz. paarestezija jezika, usana ili brade koja može trajati nekoliko dana, nedelja, meseci ili biti čak i trajna.

Posjetite nas

Vasa Raičkovića 15a, Podgorica
Montenegro

Pozovite nas

+382 67 62 22 62
+382 69 50 79 97

Email