Image module

Zubni implant je u suštini titanijumski „šaraf“ koji se ugrađuje u vilicu, imitirajući korijen zuba. Implant je samo dio vještačkog zuba. Pored implanta, za rekonstrukciju zuba potrebni su i zubna krunica i abatment. Zubna krunica je vidljiv dio vještačkog zuba dok je abatment (nadogradnja ili suprastruktura) spojnica između implanta i krunice.

Zubni implanti su najbolje rješenje za nedostatak jednog ili više zuba, uključujući nedostatak svih zuba u vilici. Ugradnja implanta je rutinska operacija sa preko 96% uspjeha. Čak i kod potpune bezubosti, ova procedura se izvodi brzo, i pacijent dobija privremenu protezu tako da ova intervencija ne utiče na način života.

Zubni implanti su apsolutno biokompatibilni sa okolnim tkivom i srastaju sa kosti. Alergijske reakcije i mogućnost odbacivanja implanta od strane organizma su svedene na minimum.

Zub rekonstruisan uz pomoć zubnog implanta izgleda i funkcioniše kao prirodni zub samo što nikada ne može dobiti karijes. Najčešća alternativa stomatološkom implantu je fiksni protetski most koji je poduprt zubima sa obije strane. Jedan od glavnih nedostataka mosta je taj što zahtijeva da se susjedni zubi bruse kako bi se napravili držači za most. Pored toga, sa mostom ili bez njega, kost u kojoj je bio prije usađen zub, počinje da atrofira jer korijen više ne stimuliše i stabilizuje kost.  Kada kost počne da nestaje, to može izazvati pomjeranje drugih zuba.  Stomatološki implanti zapravo se integrišu sa viličnom kosti pomažući da kost ostane zdrava i netaknuta.

Zbog toga su prednosti zubnih implanta brojne:

 • Dugoročno rešenje problema uzrokovanih zubima koje nedostaju;
 • Vraća prirodan izgled i funkciju zuba i osjećaj najpribližniji osjećaju prirodnih zuba;
 • Jedite, žvaćite, ponovo pričajte i osmehujte se sa samopouzdanjem;
 • Pouzdanije i mnogo ugodnije rješenje od proteze;
 • Nema potrebe za invazivnim mostovima koji uključuju brušenje zdrave strukture zuba.

1. 3D rentgen, analiza i planiranje terapije
Prvo, neophodno je uraditi detaljnu dijagnostiku (2D i 3D rentgen ) i detaljno ispititi usnu duplju kao i stanje kosti vilice. Samo pomoću 3D snimka  (koji se može uraditi u našoj ordinaciji),  može se dobiti slika anatomske strukture vilice i na osnovu toga napraviti detaljan plan postavljanja implanta (odabrati adekvatnu dimenziju implanta i odrediti pravac pozicioniranja implanta).

2. Hirurška ugradnja implanta
Sama procedura postavljanja implanta u kosti vrši se tokom jedne posjete brzo i bezbolno. Postupak implantacije obično se obavlja pod lokalnom anestezijom. Pacijenti koji su više osjetljivi imaju mogućnost obavljanja intervencije u  svjesnoj sedaciji.  Samo postavljanja implanta traje 20-40 minuta i obavlja se uz pomoć najsavremenije opreme uz visoke standarde higijene. Tokom tretmana, pacijenti se mogu opustiti i slušati muziku. Ako nema dovoljno kosti za stabilnost implanta, oralni hirurg će postaviti koštani graft – jednostavna procedura kojom se dodaje kost sa drugog mjesta kako bi se obezbijedila snažna osnova za implant. Ako zub iz gornje vilice nedostaje duže vreme, može se desiti da će biti potrebno da se obavi podizanje sinusa.

Nakon ugradnje, pacijenti će dobi pismenu garanciju i drugu dokumentaciju o implantu.

 3.  Srastanje implanta sa kosti (osteointegracija)
Kada se implant postavi,  potrebno je da prođe od 2-4 mjeseca kako bi implant srastao sa kosti da bi bio trajno stabilan.  U međuvremenu, pacijent će imati privremenu protetsku zamjenu koja će poslužiti dok se ne postavi trajna protetika nakon perioda osteointegracije.

Vrsta protetske nadogradnje će zavisiti od toga koliko zuba se zamjenjuje.

NEDOSTAJE JEDAN ZUB: Ako vam nedostaje samo jedan zub, postavljanje implanta je nesumnjivo najbolje rješenje jer se na taj način ne bruše okolni zubi. Okolni zubi bi morali da se bruše kako bi držali most. Takođe, implant predstavlja dugoročno i mnogo kvalitetnije rješenje od klasičnog mosta..

NEDOSTAJE VIŠE ZUBA NA JEDNOJ STRANI: Ako vam nedostaje više od jednog zuba, moguće je uraditi mostove na implantatima, gdje implantati služe kao podrška mostovima. Oni su najprirodnija zamjena za vaše prirodne zube. Na taj način izbjegavamo mobilna protetskaka rješenja i čuvamo prirodne zube. Istovremeno, pacijenti dobijaju prirodniju i udobniju zamjenu koja funkcioniše kao prirodni zubi, što podiže samopouzdanje i lično zadovoljstvo.

SVI ZUBI NEDOSTAJU: Mnogi koji su izgubili sve zube u donjoj vilici ne mogu nositi klasičnu protezu. Kod ovih pacijenata preporučujemo fiksaciju proteze sa ugrađivanjem 2 implantata u prednjem dijelu čiji je glavni cilj stabilizacija proteze. Na taj način se proteza može učiniti veoma funkcionalnom. Pacijenti čija struktura kostiju je slaba i koji ne ispunjavaju uslove za ugradnju implantata u bočnom zubnom regionu mogu da dobiju hibridni most sa supra-konstrukcijom na 4 implanta.

 

Sama intervencija obično ne traje dugo i nije pretjerano zahtijevna za pacijenta. Ipak, toga dana fizički zahtjevne aktivnosti treba izbjegavati. Pacijenti obično mogu da se vrate normalnim aktivnostima već narednog dana. Prvih 24 sata, preporučuje se tečna i kašasta hrana kao i izbjegavanje vruće, hladne i začinjene hrane.

Za postavljanja implanta neophodne su dvije posjete stomatolugu. Prva je postavljanje implanta i kontrolni pregled narednog dana. Trajanje operacije zavisi prije svega od broja implanta koji se ugrađuju kao i od njihove pozicije. Ukoliko se postavlja samo jedan implant, pacijent će provesti na stolici 45 minuta dok sama ugradnja implanta traje oko dvadesetak minuta. Posle 2 mjeseca od intervencije, kada se implant spoji sa kosti, uzima se otisak za protetsku nadogradnju. Za ovaj dio, potrebno je 5-7 dana.

Ugradnja implanta se radi pod lokalnom anestezijom. Intervencija je potpuna bezbolna. Za osjetljivije pacijente, postoji mogućnost svjesne sedacije. Nakon dejstva anestezije, može ce desiti da se osjeti bol, što se može regulisati tabletama za bolove.

Implantologija se preporučuje za svakoga od osamnaeste godine (kada je razvoj vilice i kostiju lica već završen) do starije dobi. Idealni pacijent je osoba dobrog opšteg i oralnog zdravlja. Pušači predstavljaju rizičnu grupu.  Usled toksičnog uticaja nikotina, visoke temperature u ustima tokom faze osteointegracije i štetnog uticaja oralne higijene šanse za uspjeh pušača su smanjene za 10 do 20 procenata.

All on 4™ ili u prevodu svi (zubi) na 4 (implanta) je metoda kojom  se, u jednoj posjeti, zamjenjuje kompletno bezuba vilica ili obije sa mostom koji se kači na zubne implante.

Pošto je privremeni most fiksiran, pacijenti su oslobođeni od svojih proteza na dan operacije.

Na dan operacije, vade se preostali zubi i postavlja se 4-6 zubnih implantata po vilici (obično se stavlja 6 implanta u gornju vilicu i 4 do implantata u donju vilicu). Tokom iste intervencije je moguće izvršiti i nadogradnju kosti.

Dva do tri mjeseca nakon intervencije (omogućavajući implantima da  srastu sa kosti), postavlja se definitivni fiksni most ojačan metalom.

Za razliku od drugih rješenja totalne bezubosti donje vilice gdje se koriste 6,8 ili 10 implantata, ovdje se koriste samo 4.   Sa All on 4 ™, možemo zamijeniti zube za samo jedan dan.

 • Zubi vezani za implante  su fikni i stabilni, tako da nema više klizanja i ispadanja kao kod proteza.
 • All on 4™ metoda vraća punu funkciju usta, tako da možete da jedete i govorite normalno.
 • Oporavak je brz.
 • Podrazumijeva manje troškove u odnosu na druge metoda kod kojih se postavlja više implanta.
 • Implanti sprječavaju dalje atrofiranje vilične kosti.
 • Naši pacijenti smatraju da su neugodnost i bol minimalni prilikom primjene ove metode.Za više informacija o All on 4™ kliknite na video ispod:


For more information on All on 4 please click on the video bellow:

Posjetite nas

Vasa Raičkovića 15a, Podgorica
Montenegro

Pozovite nas

+382 67 62 22 62
+382 69 50 79 97

Pošaljite nam poruku