Image module

Stomatološke proteze su zamjena za nedostajuće zube koji se mogu izvaditi i vratiti u usta. Iako za protezu treba neko vrijeme da se naviknete, i nikada sa njima nećete imati osjećaj kao sa prirodnim zubima, današnje proteze izgledaju prirodnije i udobnije nego ikad.

Postoje dvije vrste proteza: totalna i djelimična. Mogli bismo vam pomoći da izaberete vrstu proteze koja je najbolja za vas, zavisno od toga da li će svi ili samo neki zubi biti zamijenjeni.

Zamjena izgubljenih zuba će vam pomoći da poboljšate izgled i osmijeh. Bez potpore iz proteze, mišići lica se opuštaju, čineći osobu starijom. Zubne proteze vam mogu pomoći da jedete i govorite ugodnije.

KLASIČNE TOTALNE PROTEZE

Totalne proteze se koriste na potpuno bezuboj vilici.  Njihovo držanje na mjestu je obezbijeđeno prijanjanjem na površinu nepca.  U tom smislu, proteza treba da naliježe na nepce što je moguće tjesnije. Ovo je neizvodljivo u donjoj vilici jer je jeziku potreban prostor.  Ovo smanjuje kontaktnu površinu i time usisnu snagu koja ih drži na mjestu.  Preduslov za dobro nalijeganje proteze je stoga najtačnija izrada proteze na vilicu pacijenta.

Konvencionalna totalna proteza se postavlja nakon uklanjanja svih zuba i kada desni skroz zarastu. Zarastanje može da potraje i nekoliko mjeseci, a pacijent je tokom tog perioda bez zuba.

IMEDIJATNA TOTALNA PROTEZA

Ovo je proteza koja se izrađuje odmah nakon uklanjanja preostalih zuba.  Vaš stomatolog uzima mjere i pravi model vaše vilice prije vađenja zuba. Dok imedijatne proteze nude mogućnost da nijednog dana niste bez zuba iste se moraju prilagoditi nakon nekoliko mjeseci. Kost iz koje su izvađeni zubi se tokom zarastanja mijenja pa je potrebno protezu korigovati.

PARCIJALNE PROTEZE

Parcijalne proteze se koriste kada veće praznine u vilici ne mogu biti ispunjene mostom ili implantom (tj. fiksiranim protezama).  One su povezane sa prirodnim preostalim zubima. Različiti tipovi parcijalnih proteza se razlikuju po različitim mogućnostima postavljanja na preostalim prirodnim zubima

Parcijalna proteza leži na metalnom okviru koji se kači na prirodne zube. Ponekad se krunice postavljaju na neke svoje prirodne zube i služe kao držači za protezu.  Parcijalne proteze su alternativa mostu.

Nošenje nove proteze može biti neprijatno tokom prvih nekoliko nedelja ili čak mjeseci. Žvakanje hrane i govor može zahtijevati malo vježbe. Osjećaj da je proteza prevelika i labava je veoma uobičajen dok mišići obraza i jezika nauče da drže protezu na mjestu. Prekomjerno lučenje pljuvačke, osećaj da jezik nema dovoljno prostora i manja iritacija nisu neuobičajeni. Ako ipak osjetite veću iritaciju, posjetite svog stomatologa.

U početku će izgovaranje određenih riječi zahtijevati vježbu. Može pomoći glasno čitanje i ponavljanje problematičnih riječi. Proteze zaista ponekad ometaju govor. Potrebno je vrijeme da se vaši mišići prilagode protezama, zato vježbajte riječi koje vam je teško izgovoriti. Vaš izgovor će se poboljšavati tokom vremena.

Navikavanje na normalno žvakanje može zahtijevati malo vježbe. Nakon nekog vremena ćete se vratiti normalnom načinu ishrane – sa veoma malim brojem izuzetka.  Proteze zamjenjuju prirodne zube, ali nikada ne mogu da se osećaju kao prirodni zubi.

Žvakanje sa prirodnim zubima razlikuje se od žvakanja sa protezama, Prilikom žvakanja pritisak na protezi u ustima držite ravnomjerno tako što ćete istovremeno žvakati hranu sa obije strane.  Takođe,   izbegavajte da grizete hranu prednjim dijelom usta. Ovo dovodi do nestabilnosti proteza, što može učiniti da se proteza pomjera i na taj način povređuje desni. Tokom nekoliko dana ili nedelja, biće vam udobnije da jedete sa protezama. Jelo sa protezama će nakon nekog vremena postati prijatno iskustvo, a uskoro ćete moći da jedete skoro istu hranu koju ste prethodno konzumirali.

Na početku jedite meku hranu hranu koja se lakše žvaće a onda polako pređite na hranu koja je malo zahtjevnija. Hranu seckajte u veličinu zalogaja.  Izbegavajte žvakaće gume, koštunjavo voće i sjemenke, vruću hranu ili jela koja sadrže ljuske ili oštre kosti.

Tokom vremena, vaša proteza će morati da se koriguje, obnovi ili ponovo uradi zbog normalnog habanja. Obnavljanje znači izrada nove baze, dok se zadržavaju postojeći zubi u protezi. Takođe, kako starite, vaša usna duplja se mijenja. Ove promjene mogu da dovedu do toga da vam proteza bude labava čineći da žvakanje hrane bude neugodno i da se povrjeđuju desni. Iz tog razloga, trebate posjetiti stomatologa minimum jednom godišnje.

Prilikom rukovanja sa protezama stojite iznad preklopljenog peškira ili lavaboa punog vode. Proteze su veoma delikatne i lako se mogu slomiti ako padnu.

Ne dozvolite da proteza postane suva. Idealno ih ostavite u tečnost za čišćenje proteza ili u običnu vodu kada ih ne nosite.   Nikada ne koristite vrelu vodu, jer to može da ih izvitoperi.

Protezu treba čistiti svakog dana uklanjaći hranu i naslage. Pravilnom higijenom proteze, spriječićete da vremenom promijene boju. Ultrazvučni skidač kamenca se može koristiti za povremenu brigu o protezama, ali to ipak ne zamjenjuje svakodnevno čišćenje.

Svakog jutra očistite desni, jezik i nepce mekanom četkicom prije nego što stavite protezu. Ovo stimuliše cirkulaciju u vašim tkivima i pomaže u uklanjanju plaka.

Posjetite stomatologa ako vam se proteza slomi, napukne ili postane prelabava.  Nemojte pokušavati da ih sami popravite – može se desiti da ih trajno oštetite

Posjetite nas

Vasa Raičkovića 15a, Podgorica
Montenegro

Pozovite nas

+382 67 62 22 62
+382 69 50 79 97

Pošaljite nam poruku

info@drkostic.com